2013. február 5., kedd

Hogyan lélegezz?


Fokozatosan elterjedtek a nyugati világban is ezek az elgondolások; az a felismerés, hogy a helyes légzés művészet. Ha elsajátítjuk ezt a művészetet, akkor nemcsak teljesítőképességünkért és egészségünkért teszünk sokat, hanem szellemi fejlődésünkért is.

Indiában úgy tartják, hogy a tudatos, nyugodt légzés az agy legértékesebb adottságainak működését és a gondolkodás világosságát biztosítja és ezáltal az életerő áramlását irányítja.

Ujjhegyen a bizonyíték


A következő kísérletből láthatjuk, hogy a helyes légzéssel milyen, nem is sejtett erőket ébreszthetünk fel önmagunkban.
A kísérleti személy lefekszik egy minden oldalról megközelíthető ágyra. Odaáll a jobb vállához egy ember, a bal vállához is, a jobb térdéhez és a bal térdéhez is. Ez a négy ember a fekvő teste alá csúsztatja a mutató ujját, és mind az öten egyenletes ritmusban hármat lélegeznek: a negyedik belégzésnél pedig felemelik a kísérleti személyt. Ha mindannyian azonos ritmusban lélegeztek, akkor meglepően könnyen fel tudják emelni a kísérleti személyt a mutatóujjukkal.

Egy másik hasonló kísérletben a kísérleti személy egy széken ül. Ugyanazzal a légzéstechnikával négyen fel tudják emelni őt a székkel együtt.

Hogyan lélegezzünk helyesen?


1. Lélegezzék mindig az orrán keresztül ki és be. Csak a testi megerőltetések idején nem elegendő az orron át történő kilégzés. Ilyenkor lélegezzék a száján keresztül. Az áttérés a szájon át való légzésre automatikusan történik. Mihelyt a légzés ritmusa normalizálódik, ismét az orrunkon át lélegzünk.
Ha valaki mindig a száján át lélegzik, akkor kiszáradnak a nyálkahártyái és hajlamos lesz meghűlésekre, fertőzésekre.

2. Lélegezzék kevesebbszer, de mélyebben. Egészen lassan kell beszívni a levegőt, néhány másodpercig bent tartani, majd éppen olyan lassan és egyenletesen kilélegezni, és ezután néhány másodpercig légzésszünetet tartani. Sohasem állítjuk meg azonban a levetőt: belégzéskor egyszerűen, erőlködés nélkül tovább lélegzünk, jóllehet a tüdőnk már tele van levegővel, tovább folytatjuk a kilégzést is, annak ellenére, hogy tüdőnk üres, vagy annak tűnik.

3. Lélegezzék úgy, hogy csak a hasát mozgatja a be- és kilégzéskor. Igya a levegőt, és érezze, amint az megtölti a hasát. A mellkasi "mély légzés" nemcsak értéktelen, hanem kifejezetten ártalmas is lehet. Nem szabad erőlködnie, a légzésnek könnyedén és folyamatosan kell történnie. Sem a belégzéskor, sem a kilégzéskor nem szabad préselni a levegőt.

4. Naponta többször gyakorolja a helyes légzést tíz percig. Egyébként ne foglalkozzék a légzésével. Bízza a légzést a maga automatizmusára.

Lélegezzék egészséget

Képzelje el, hogy minden belégzéskor egészséget lélegzik, és kilégzéskor mindent kibocsát, ami betegséget okozhat. Határozottan érezze, hogy teste minden belégzéskor egészséggel telik meg, kilégzéskor pedig megszabadul minden kórokozótól. Nem fontos, hogy Ön általában hogyan képzeli el az "egészséget", a lényeg csak az, hogy önmagát teljesen egészségesnek lássa. Keresse meg a múltjában azt a pillanatot, amikor még egészséges volt, és szemlélje ezt a belső képet addig, amíg világosan nem látja csukott szemmel is. Vagy képzelje el önmagát lelki szemei előtt: mondjuk szabadságon van és sportol, vagy más olyan tevékenységet folytat, mely fokozza az életerőt. Őrizze meg ezt a képet addig, amíg nem kezdi ismét érezni az egészséget és az erőt, éppen úgy, mint amikor valóban a birtokában volt. Lélegezzék helyesen. Érezze egészen határozottan, hogy minden lélegzetvétellel javul a z egészsége.

A helyes légzés

Mindig nyugodtan és egyenletesen lélegezzék. A be- és kilégzésnek mindig egyformán lassúnak kell lennie.
Lélegezzék lazán, erőlködés nélkül. Belégzéskor hajtsa enyhén hátrafelé a fejét. Tudatosan lélegezzék. Ne csak a tüdejét töltse meg a levegő éltető erejével, hanem az egész testét. Minden lélegzetvételkor érezze egyre egészségesebbnek, erősebbnek és frissebbnek magát.

A helyes légzés szünet

Tartsa vissza lélegzetét lazán, könnyedén. Erőlködés nélkül folytassa a belégzést dacára annak, hogy tüdeje tele van levegővel, illetve folytassa a kilégzést kísérő mozgást akkor is, amikor már üres a tüdeje. A légzésszünetek alatt se erőlködjék, és ne préseljen.
Fele annyi ideig tartsa vissza a levegőt, mint ameddig a belégzés, illetve a kilégzés tart. Ha nyolc pulzusütem a belégzés és nyolc a kilégzés ideje, akkor négy ütem legyen a légzés szünet.
Tudatosan tartsa vissza a lélegzetét, és érezze közben, amint ennek hatására egész testében szétárad az egészség, a nyugalom ,a kiegyensúlyozottság.

A helyes kilégzés

A helyes kilégzés különösen fontos, mert csak az tud mély lélegzetet venni, aki előtte alaposan kilélegzett. Figyeljen arra, hogy a kilégzés éppen annyi ideig tartson, mint a belégzés. Ne szakadozottan, lökés szerűen lélegezzék ki, hanem nyugodtan és egyenletesen.
A be- és kilégzés alatt nem szabad semmiféle zörejt hallatnia, kivéve, ha végzett valami megerőltető tevékenységet, vagy ha egy bizonyos hangra lélegzik ki.

Kilégzés egy hangra

A kilégzés történhet zöngétlen vagy zöngés hangra is. A zöngétlen hangnak kilégzéskor nyugtató, a zöngésnek mozgósító hatása van. Váltogathatjuk azokat a hangokat, amelyekre kilélegzünk, mivel mindegyiknek más hatása van. Lássuk a legfontosabbakat:


  • A - Kilégzés A hangra: ellazítja és megnyugtatja a testet. Vibrációja az egész hasüreget jótékony masszázsban részesíti.
  • E - Kilégzés E hangra: megmasszírozza a torkot és a pajzsmirigyet. Oldja a rekedtséget, és véd a meghűléses betegségektől.
  • H - kilégzés H hangra: izgalmi állapotban megnyugtatást hoz, közvetlenül hat a tüdőre, javítja a légzési hibákat.
  • I  -  Kilégzés I hangra: a fej vérellátását erősíti és jó hatással van a koncentrálóképességre.
  • O - Kilégzés O hangra: tisztítja és erősíti a tüdőt, fokozza az oxigénfelvételt. A rüdő valamennyi megbetegedésére ajánlott légzési forma.
  • U - Kilégzés U hangra: közvetlenül hat a gyomorra és emeli a vérnyomást.


A hanggal kísért kilégzésnek bizonyos esetekben igen erős lehet a hatása. Ezért óvatosan kezdjük gyakorolni, és lassan, fokozatosan növeljük az időtartamot és az intenzitást. Nagyon fontos, hogy ritmikusan lélegezzünk. A ritmikus teljes légzés az egész szervezetet tisztítja és erősíti, valamint felfrissíti a szellemet. Az imént felsorolt gyakorlatok hatását a ritmikus teljes légzés négy-ötszörösére emeli.

Teljes légzés a szívverés ritmusára

Csak akkor érjük el a kívánt eredményt, ha a légzésünk ritmusát testünk ritmusával hozzuk összhangba, mégpedig szívverésünk segítségével. Eleinte ellenőrizhetjük magunkat pulzusunk kitapintásával. Később, amikor már lazán lélegzünk, enélkül is érzékeljük szívverésünket, az egész testünkben, de főként a hasunkban.

Lélegezzék ki, majd szívverése hat ütemére be. Három szívverésnyi ideig tartsa bent a levegőt, közben próbáljon továbbra is erőfeszítés nélkül belélegezni. Ezután következik az egyenletes kilégzés, hat szívverés ütemére, majd három ütem idejére megint légzésszünet jön, az új belégzése előtt. (6-3-6-3)

Egészség és légzés


A mély alhasi légzés keringési zavarokra, megfázásra is alkalmazható, illetve a Buteyko féle légzés asztmára, orrdugulásra is használható rövid hatásidővel, mindenféle gyógyszer nélkül.


2013 február 16.-án tartandó egésznapos tanfolyamomon többek között a légzéssel is fogunk behatóan foglalkozni. 
Akit érdekel telefonos bejelentkezés szükséges a 06-20-357-11-34 telefonszámon.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése