2012. szeptember 29., szombat

Sóvárgás - és ami mögötte van


 A nassolás rabjai most megérthetik azt, hogy szervezetük ilyenkor milyen jeleket küld az alábbi útmutató segítségével.

A sóvárgás sok esetben a tápanyagok hiányát jelzi

A sóvárgások egyik fő oka a tápanyaghiány jelzése. A nassolás másféle, pszichés eredetű vonatkozásaira itt nem térünk ki.
Debi Gouge említ az általam használt első forrásban, a “dailytransformations” ( “napi átváltozásaink”) címü cikkében egy pozitív, hosszútávúan jó hatású sóvárgásra példát. Persze hozzáteszem, ez a ritkább fajta nassolás. Általában az ember egészségtelen ételeket céloz meg ilyenkor, legyen az sütemény, csokoládé vagy épp nagyon sok kávé ivás. Mint kiderül, mindennek bizonyos ásványi anyag vagy tápanyaghiány lehet az okozója.
Térjünk vissza először Debi történetére…Krónikusan anémiás volt, bár napi kétszer szedett vas tablettát. Egyszer aztán igen meglepte az a tény, hogy mennyire kívánta az almát. Napi nyolcat is evett belőle. Vas szintje normalizálódott, köszönhetően annak, hogy a pektin az almában segít megkötni a vasat a szervezetben. Nem tudta ezt, amíg aztán visszanyerte egészségét.
Egy egészséges étel kívánása pozitív hatással is lehet a szervezetre, de nézzük mi a helyzet egészségtelen sóvárgás esetén?
A csokoládé iránti sóvárgás a magnézium hiányára utal. A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag a sejtek szintjén történő anyagcsere folyamatokban. Több mint 300 anyagcsere funkcióhoz szükséges.
A fehér kenyér és a feldolgozott lisztes termékek, tészták kivánása króm hiányra vezethető vissza. A króm szabályozza az inzulinszintet.
A sajtra való sóvárgás Omega-3 zsírsav kiegyensúlyozatlanságot mutat. Ha valaki mindig üdítőitalokat szeretne fogyasztani, bizonyítottan kalciumra van szüksége, miközben kávé vagy tea túlzott fogyasztása kén, foszfor, vagy egyszerre mindkettő hiányát jelezheti.
A könnyebb átláthatóság kedvéért mellékeltem egy igen részletes listát a különböző sóvárgások és tápanyagszükségletek összefüggéseiről:
Ha erre vágyikAmire igazán szüksége van …És itt vannak az egészséges élelmiszerek, amelyekben mindez fellelhető
CsokoládéMagnéziumNyers diófélék és magvak, hüvelyesek, gyümölcsök
ÉdességKrómBrokkoli, szőlő, sajt, szárított bab, borjú máj, csirke
SzénFriss gyümölcsök
FoszforCsirke, marha, máj, baromfi, hal, tojás, tej, dió, hüvelyesek, magvak
KénTőzegáfonya, torma, keresztes virágú zöldségek, kelkáposzta, káposzta
TriptofánSajt-, máj-, bárány, mazsola, édes burgonya, spenót
Kenyér, pirítósNitrogénMagas fehérjetartalmú ételek: hal, hús, dió, bab
Zsíros ételekKalciumMustár és fehérrépa zöldje, brokkoli, kelkáposzta, hüvelyesek, sajt, szezámmag
Kávé és teaFoszforCsirke, marha, máj, baromfi, hal, tojás, tej, dió, hüvelyesek
KénTojássárgája, piros paprika, izom fehérje, fokhagyma, hagyma, keresztes virágú zöldségek
NaCl (só)Tengeri só, almaecet (salátára téve)
VasHús-, hal-és baromfi-, hínár, zöldleveles zöldségek, fekete cseresznye
Alkohol, drogokFehérjeHús, baromfi, tenger gyümölcsei, tejtermékek, diófélék
AveninGranola, zabpehely
KalciumMustár és fehérrépa zöldje, brokkoli, kelkáposzta, hüvelyesek, sajt, szezámmag
Glutaminnyers káposzta leve
KáliumAszalt fekete olajbogyó, burgonya héjából készült leves, hínár, keserű zöldek
Jég VasHús, hal-, baromfi-, hínár, zöld, fekete cseresznye
Leégett ételSzénFriss gyümölcsök
Üditők és egyéb szénsavas italokKalciumMustár és fehérrépa zöldje, brokkoli, kelkáposzta, hüvelyesek, sajt, szezámmag
Sós ételekKloridNyers kecsketej, hal, finomítatlan tengeri só
Savas ételekMagnéziumNyers diófélék és magvak, hüvelyesek, gyümölcsök
Szilárd helyett folyékony étel preferenciavízA vízbe tegyen citrom vagy lime cseppeket. Igyon meg 8-10 pohárral belőle naponta.
A szilárd étel preferencia folyékony helyettvízTe már annyira kiszáradt olyan hosszú, hogy elvesztette a szomjúság. Már annyira dehidratálódott, hogy elvesztette szomjúságérzetét. Citrom vagy lime cseppeket tegyen vizbe.  8-10 pohár naponta.
Hideg italokMangánDió, mandula, pekándió, ananász, áfonya
Pre-menstruációs sóvárgásCinkVörös húsok, tenger gyümölcsei, leveles zöldségek, gyökérzöldségek
Általános túlevésSzilíciumDiófélék, magvak, kerülje a finomított keményítőt
TriptofánSajt-, máj-, bárány, mazsola, édes burgonya, spenót
TirozinC-vitamin-kiegészítők vagy narancssárga, zöld, piros gyümölcsök és zöldségek
ÉtvágytalanságB1-vitaminDió, magvak, bab, a máj és egyéb belsőségek
B3-vitaminTonhal, laposhal, marha, csirke, pulyka, sertés, magvak és hüvelyesek
MangánDió, mandula, pekándió, ananász, áfonya
KloridNyers kecsketej, finomítatlan tengeri só
DohánySzilíciumDiófélék, magvak, kerülje a finomított keményítőt
TirozinC-vitamin kiegészítőket vagy narancssárga, zöld és piros gyümölcsök és zöldségek
Forrásanyag:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése